• למה לי מהנדס אם חברת הציוד "מתכננת" לי את המערכת ?
מערכת בית חכם הינה מערכת מרכזית לשליטה ובקרה על מערכות החשמל בבית, אשר מקלה על חייכם על ידי שימוש נוח וחכם יותר. בשימוש במערכת בית חכם, תוכלו ליהנות בהתאמה מושלמת לצרכים שלכם בזמן שהותכם בבית. המערכת שולטת בין היתר על תאורה, audio/video , ברזי השקיה, מיזוג, מערכת אבטחה, תרחישים שונים והכי חשוב הנאה ונוחות. מערכת חשמל חכם מתאימה לפרויקטים בכל סדר גודל-בתים פרטיים, דירות, דירות יוקרה, משרדים ועוד.
כאשר תיגשו לתכנן את ביתכם תצטרכו להחליט בתחומים רבים כמו עיצוב הבית, תכנון ,בניה ועוד. תחומים אלו אינם מוכרים לכם כמו גם תחום החשמל בבית החכם.
חברות השירות השונות וספקי הציוד של הבית החכם הם אלו אשר מוכרות מערכות לבתים חכמים, מתכנתות, מאפיינות ומגדירות אותן לצרכי הלקוח.
לקוחות רבים נוטים לחשוב שמדובר בתכנון חשמלי, בעוד שתכנון חשמלי נעשה אך ורק ע"י מהנדס חשמל מוסמך וכולל בתוכו חלוקה נכונה של מערכת החשמל ובדיקת התאמת הפריסה של מתכנני הבית החכם כמו גם הכרת חוק החשמל. מהנדס החשמל אחראי לתכנון יסודי המקיף את כל אלמנטי הבטיחות והתכנון ההנדסי של החשמל בבית. המיישמים את הגדרות הבקר מטעם חברת הציוד אחראים רק על יישום הבקר והתאמתו, מהנדס החשמל מתכנן את החשמל עליו שולט הבקר, קובע עומסים, חישובים של זרמים מתחים יציבות , חלוקת הספק, הרמוניות, תדרים, זרמי הגנות ובטיחות לבית החכם בתחום החשמל, לשם כך קיים מהנדס חשמל, אשר משמש גם כיועץ.
מהנדס החשמל שבחרתם יעבוד בתאום עם האדריכל ועם חברת ה"בית חכם".
אותו מהנדס החשמל שיתכנן את הבית שלכם, גם אם הבית לא יהיה חכם, יצטרך לתכנן את לוחות החשמל, הציודים הזרמים, הגנות נגד קצרים וכו'.
גל מהנדסים מובילה בתכנון לבתים חכמים, משמשת יועצת אולטימטיבית ללקוחות ולאדריכלים ליצירת בית ללא תקלות חשמל, עם יציבות והתאמה לצרכים הנוכחים של הבית ולצרכים העתידיים.
• למה אני צריך חשמל חכם בכלל
חשמל חכם מפורסם לרוב בשל איכות החיים הגבוהה שהוא מעניק, מה שידוע פחות הוא שמדובר בטכנולוגיה חסכונית שמאפשרת התייעלות אנרגטית באופן משמעותי כדי להוריד את עלויות צריכת החשמל בבית וכמו שידוע מחירי החשמל נמצאים בעליה מתמדת.
יכולת הבקרה והשליטה על המערכות השונות בבית הם חלק מהעליונות הטכנולוגית שנהנים ממנהדיירים – איכות חיים בלחיצת כפתור: תרחישים לתאורת הבית, הפעלת מכשירי חשמל על ידי שלט או דרך הטלפון, חלונות אוטומטיים, בקרת אקלים וזאת רק ההתחלה. כשנחשפים לרמת הידע על הנעשה בבית, השליטה והבקרה על מערכות הבית, התגובה בד"כ היא ממכרת.
מערכת החשמל החכם ניתנת להטמעה כבר בהכנת התשתיות במבנה חדש (הדבר מקובל בשיטות בניה ירוקה), בנוסף ניתן להתקין מערכת חכמה על התשתיות הקיימות כחלק מתהליך התייעלות אנרגטית במבנה.
• איך עובד חשמל חכם?
ראשית נסביר את ההבדל העיקרי בין מערכת חשמל רגילה(חשמל קונבנציונלי) לבין מערכת חשמל חכמה: בחשמל רגיל הזרם החשמלי עובר ממקור החשמל בלוח הראשי אל התאורה דרך מתג (מפסק תאורה פשוט) שנמצא בדרך כלל באזור המואר ע"י אותה התאורה, לעומת זאת במערכת חשמל חכם אין מתגים ומפסקים – יש בקרים שנמצאים בלוח הראשי. החיבור הוא בין מקור החשמל לבין הבקר וממנו אל הנורה (הבקר הוא ששולט על הדלקת הנורה, המזגן, הדוד, התריסים, ברזי ההשקיה, מערכות מולטימדיה, מערכת האזעקה, ולעיתים אפילו על השקעים החשמליים).
הבקרים בבית החכם מחוברים למחשב בקרה מרכזי (ישנם בקרים בעלי יחידת מחשב בנויה בתוכם), לדייר הבית יש פאנל מגע נגיש (ניתן להשתמש גם במחשבי לוח כמו אייפד למשל) שהוא בעצם אמצעי השליטה במחשב הבקרה של הבית החכם שמעביר את הפקודות לבקרים בלוח החשמל שמבצעים אותן.
מערכת הבית החכם מכילה בתוכה אפשרות של יצירת תרחישים למצבים שונים שקורים בחיי היום יום. למשל ברגע החזרה מיום עבודה עמוס, הבית "נערך" לקראת בואך: תידלק תאורה רגועה, התריסים יעלו, המיזוג או החימום יידלק ואפילו הקומקום ירתיח בשבילך מים. ניתן כמובן לשלוט על מצבי הבית השונים מרחוק בעזרת הטלפון הנייד.
• כמה עולה חשמל חכם
עד לפני עשור רק אוכלוסיית האלפיון העליון יכלו ליהנות מרמת החיים המפנקת שמאפשר בית חכם לדייריו, כיום מחירי המערכות האלו נמצאים בירידה מתמדת עקב ההתפתחות הטכנולוגית הבלתי פוסקת, שהופכת אותן לנגישות לציבור הרחב ולא רק לאנשים עשירים במיוחד.
בדרך כלל מדובר בעלות כוללת של 50,000 ₪ ועד 300,000 ₪ למערכת, כמובן שהמחיר תלוי מאד במה שרוצים שהמערכת תהיה מסוגלת לעשות. לאחרונה צרכנים רבים מתקינים מערכות "בית חצי חכם", שזו מערכת זולה ופשוטה להתקנה על תשתיות קיימות ששולטת רק על חלק ממערכות הבית. לפני קניה חשוב מאד לבחור היטב את הציוד שקונים ולוודא שישנם פרוטוקולי תקשורת פתוחים ואוניברסליים, כדי שלא תיאלצו "להיתקע" ולהיות תלויים בספק המערכת במשך שנים.
חשוב לציין שהמחירים בתחום הינם רחבים עד מאד ומדובר בסטיות של עד מאות אחוזים, לעיתים קרובות מידי באחוזים מיותרים.
יבואני המערכות ינסו לשווק את מוצריהם ולהציע תכנון משלהם, לכן חשוב לזכור שלא מדובר בתכנון מקצועי של מהנדס חשמל ולא בתוכנית חשמל מקיפה לבית. המערכת חייבת תכנון ויעוץ מקצועי כדי לאפשר אינטגרציה נכונה של המערכות תחת חוק החשמל, כדי לאפשר תכנון מתאים ללוחות החשמל (הגנות חשמליות לבית, חלוקה לעומסים וכו'), כדי לאפשר את התאמת התשתיות הנכונות לצרכיו של הלקוח וכמובן כדי להגן על דרישות הלקוח והאינטרסים שלו ולא של המשווק או של המתקין.
בשורה התחתונה – לא להתפתות לעסקאות עם חברות לא מוכרות ולא לשלם למשווקים על "מותגים", לשקול לשכור את שירותיו של יועץ מקצועי מטעמכם וכמו שאומרים "לא לתת לחתול לשמור על השמנת".