ראשית נסביר את ההבדל העיקרי בין מערכת חשמל רגילה (חשמל קונבנציונלי) לבין מערכת חשמל חכמה: בחשמל רגיל הזרם החשמלי עובר ממקור החשמל בלוח הראשי אל התאורה דרך מתג (מפסק תאורה פשוט) שנמצא בדרך כלל באזור המואר ע"י אותה התאורה, לעומת זאת במערכת חשמל חכם אין מתגים ומפסקים – יש בקרים שנמצאים בלוח הראשי. החיבור הוא בין מקור החשמל לבין הבקר וממנו אל הנורה (הבקר הוא ששולט על הדלקת הנורה, המזגן, הדוד, התריסים, ברזי ההשקיה, מערכות מולטימדיה, מערכת האזעקה, ולעיתים אפילו על השקעים החשמליים).
הבקרים בבית החכם מחוברים למחשב בקרה מרכזי (ישנם בקרים בעלי יחידת מחשב בנויה בתוכם), לדייר הבית יש פאנל מגע נגיש (ניתן להשתמש גם במחשבי לוח כמו אייפד למשל) שהוא בעצם אמצעי השליטה במחשב הבקרה של הבית החכם שמעביר את הפקודות לבקרים בלוח החשמל שמבצעים אותן.
מערכת הבית החכם מכילה בתוכה אפשרות של יצירת תרחישים למצבים שונים שקורים בחיי היום יום. למשל ברגע החזרה מיום עבודה עמוס, הבית "נערך" לקראת בואך: תידלק תאורה רגועה, התריסים יעלו, המיזוג או החימום יידלק ואפילו הקומקום ירתיח בשבילך מים. ניתן כמובן לשלוט על מצבי הבית השונים מרחוק בעזרת הטלפון הנייד.